CDA Roermond

Nieuws archief

Kerstwens van Raymond Knops, lid Tweede Kamer voor het CDA

Het leven kan slechts achterwaarts begrepen worden, maar moet voorwaarts worden geleefd. (Soren Kierkegaard, Deens filosoof en theoloog 1813‐1855)

Nu het einde van 2012 nadert is het weer tijd om terug te blikken. Wat is er allemaal gebeurd afgelopen jaar? Lief en leed hebben we gedeeld. Sommige dierbaren zijn ons ontvallen. Hen gedenken we. Er zijn nieuwe mensjes geboren. Hen verwelkomen we. En ondertussen? Verkeert de wereld nog steeds in een crisis. Niet alleen een economische, maar ook vaak een morele. Er gebeuren nog steeds dingen in onze samenleving die we niet kunnen bevatten. Geweld tegen een grensrechter of de waanzin van een schietpartij op een basisschool. In wat voor wereld groeien onze kinderen op, vraag je je dan wel eens af. En tegelijk is er die uitdaging voor ons allen om de wereld een beetje beter te maken. In onze eigen directe omgeving, in je gezin. Of in je werk. Maar ook door te werken als vrijwilliger bij een vereniging of als mantelzorger voor een ander.
Mijn eigen motto is: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Het zijn niet altijd de grote of grootse
daden die ertoe doen. Gewoon samen werken aan een betere wereld, dat is wat ons te doen staat.
Als Kamerlid heb ik het voorrecht om namens Nederland op tal van plekken in de wereld te zijn. Om te kijken hoe onze hulp in welke vorm dan ook andere mensen helpt om stappen vooruit te zetten in hun bestaan. En telkens na zo’n reis, of het nu gaat naar Afghanistan, Rwanda, Congo of Darfur realiseer ik me weer hoeveel geluk we hebben dat we op een plekje van de wereld   wonen waar het goed toeven is. Waar we niet dagelijks hoeven te vrezen voor ons leven, waar we elke dag onze maaltijd hebben en waar goed onderwijs voor onze kinderen voorhanden is. Waar de gezondheidszorg kwalitatief hoogstaand is en waar je afkomst niet allesbepalend is voor je toekomst. Dan is het goed om dankbaar te zijn voor wat we hebben. Tja en de crisis? Natuurlijk, sommige mensen worden hard getroffen, vooral die mensen die hun baan verliezen. Maar bedenk dat we behoren tot dat kleine deel van de wereldbevolking dat ook de plicht heeft om anderen te helpen. Mensen die onze hulp behoeven.

Ik wens u een zalig Kerstmis en een gelukkig en gezond 2013!

Raymond Knops
Lid Tweede Kamer voor het CDA

cda-facebook