CDA Roermond

Nieuws archief

Geluidsoverlast N280 Roermond

Gedeputeerde Patrick van der Broeck bezoekt op 6 februari 2013 Roermond en laat zich informeren door bewoners die geluidsoverlast ondervinden van het verkeer op de N280.

Deze weg is in 1974 aangelegd maar met de komst van het DOC en Retailpark in Roermond is het verkeer op de N280 enorm toegenomen. Omwonenden geven aan dat de geluidswallen lager zijn dan vroeger, maar gegevens over de hoogte van de destijds aangelegde geluidswallen zijn niet voorhanden. Aantoonbaar is de geluidsoverlast in een recent rapport met harde cijfers die de normen voor een nieuw aan te leggen weg flink overschrijden. Wij hebben echter niet te maken met een nieuwe weg en/of een nieuwe toepassing van 80 naar 100 km we waardoor er geen juridische grond is voor aanpassingen. Maatschappelijk relevant is het grote aantal inwoners dat hinder ondervindt.

Het afgelopen jaar hebben gesprekken plaats gevonden met de bewonerswerkgroep “Geluidsoverlast N280” en de gemeente Roermond. Hierin werd een onderzoek afgesproken met als resultaat een rapport waaruit blijkt dat er geluidsoverlast is voor de mensen die dicht bij de N280 wonen: bewoners van de Wilhelminalaan, Bob Boumanstraat en een deel van het Tegelarijeveld. Verder ook bij de woningen met de achtertuin grenzend aan de N280 aan de Venlose weg.
Uit het laatste gesprek bleek dat er aanpassingen mogelijk zijn maar het om een provinciale weg gaat en de provincie verantwoordelijk is voor 2/3 vd kosten. Er zijn aanpassingen denkbaar zoals o.a. het verhogen van de geluidswallen met zand dat vrij komt bij de aanleg van de ongelijkvloerse kruisingen bij het DOC en gebruik van geluidsarm asfalt, ZOAB. Van de provincie worden extra werkzaamheden verwacht en daarom heeft oud statenlid Marij Cox de fractie in het Limburgs Parlement benaderd en een werkbezoek gepland met de verantwoordelijk gedeputeerde Patrick van der Broeck. Namens de statenfractie zal statenlid Anja van de Beuken, als woordvoeerder over de N280, aanwezig zijn.  Eveneens raadslid Leon Guffens die vanuit het CDA Roermond met dit onderwerp is belast. Namens de gemeente is verantwoordelijk wethouder G. IJff aanwezig.


Programma 6 februari 2013.

13.30 uur: start rondgang Wilhelminalaan 49 bij het grasveldje en het Viaduct lopen we richting de Bob Boumanstraat 26: uitleg door de bewoners van de werkgroep “geluidsoverlast N280”.

Daarna rijden we via het Tegelarijeveld en de Venloseweg rechts, bij het DOC rechts, de N280 op waarbij de geluidswallen of het ontbreken hiervan duidelijk zichtbaar zijn. Afslag Wirosingel rechts, rotonde rechtdoor, 2x stoplichten rechtdoor en volgende rotonde links. Wij rijden dan over de A73 richting Kloostershof.

15.30 uur: ontvangst op Kloostershof. Aldaar worden wij bijgepraat over de groenvoorziening op de geluidswallen N293 en de overlast in de Roermondse wijken Donderberg en de Kemp die het landbouwverkeer veroorzaakt.

cda-facebook